8 confronterende feiten voor het MKB ten aanzien van openstaande facturen (maar is er wat tegen te doen?)

Op een netwerkborrel heb je er vast wel eens een collega-ondernemer over horen praten. Dat ‘factoring, als alternatieve financieringsvorm’ voor hem een inspirerende eyeopener was. Hij zegt dat hij daardoor sneller kan groeien; hij beschikt – zo hoorde je – eerder over de euro’s van de door hem verstuurde facturen. De positieve consequentie? Hij kan investeren.

Meteen snap je de vrolijke glimlach op zijn gezicht.

En, je bent nieuwsgierig geworden. Want hoe zit dit dan precies?

Het is in Nederland namelijk best wel een groot probleem… We hebben het over de matige betalingsmoraal binnen het MKB (en daarbuiten!). Het credo ‘Afspraak is afspraak’ wordt met voeten getreden. De ondernemer verbaast zich er elke keer weer over dat debiteurenbeheer dus een dingetje is geworden in de organisatie. Tijdrovend, energie-slurpend en ergernisopwekkend! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verrassende smoezen die debiteuren hebben om een factuur maar niet te hoeven betalen.

Zonde van de tijd!

Schrale troost?

Misschien is het een schrale troost dat je er niet alleen voor staat. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat cashflow op dit moment dé grootste uitdaging is in het MKB. En, dat het de potentiële economische groei bedreigt.

Zelfs staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) is de bondgenoot van het MKB en zint op maatregelen. “De slechte betaalmoraal kost bakken met geld.”  De vraag is uiteraard of je daarop wilt wachten én of deze mogelijke maatregelen daadwerkelijk effect sorteren.

Eigen regie voert wat ons betreft de absolute boventoon.

We hebben in dit blog daarom een aantal interessante (maar wel confronterende!) percentages op een rijtje gezet ten aanzien van het debiteurenbeheer in Nederland. Daarom onze tip: vergelijk deze eens met jouw eigen cijfers of kengetallen. Of, probeer de consequenties te koppelen aan de eigen (financiële) bedrijfsvoering.  

1.       37% van de uitgestuurde facturen staat langer open dan 31 dagen;

2.       33% van de totale verkoopwaarde wordt te laat betaald;

3.       25% van de faillissementen wordt veroorzaakt door de laat betalende debiteuren;

4.       55% van de facturen ouder dan 90 dagen wordt zelfs nooit meer betaald;

5.       1% van de facturen gaat een incassotraject in;

6.       7% van de facturen staat langer uit dan 60 dagen;

7.       2% van de facturen wordt afgeschreven;

8.       80% van de bedrijven in het MKB is afhankelijk van externe financiering.

Verregaande gevolgen voor de bedrijfsvoering

Als je bovenstaand lijstje bestudeert, dan zul je het met ons eens zijn dat debiteurenbeheer gedoe is met verregaande gevolgen voor de bedrijfsvoering van elke ondernemer in het MKB. Dat kan anders. Dat móet anders! Ook dát zul je met ons eens zijn. Is het dan een optie om bij de bank aan te kloppen om daar financiering te regelen voor al jouw investeringen?

Natuurlijk is dat een optie maar… de banken hebben sinds een aantal jaren eigenlijk structureel de hand op de knip. Voor een MKB’er is dat een kansloze missie geworden.


Inspirerende alternatieven

Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren inspirerende alternatieven ontstaan, zoals factoring, hoewel wij al stellen dat hier al geen sprake meer is van iets alternatiefs. Factoring is het nieuwe normaal.

Wij gaan zelfs nog een stapje verder. Wij omschrijven factoring als Handsfree Finance. Of anders gezegd: debiteurenbeheer dat op hoog technisch niveau is geautomatiseerd zonder dat de klantrelatie er onder lijdt maar waarbij jij – als ambitieuze ondernemer in het MKB – wel cashflow genereert. Dat kan bijvoorbeeld door de stille overname van facturen.

De allerbelangrijkste conclusie: hoe vervelend en confronterend de genoemde percentages in dit blog ook zijn… Er is wat tegen te doen!

Zullen we sparren?

Vanzelfsprekend wil jij ook af van de onvoorspelbaarheid van jouw debiteuren. Heb je zin en tijd om hier een keer met ons over te sparren?  We nodigen je van harte uit!

We Accelerate Your Business

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]