Apple hoopt Duitse liefde voor cashgeld te breken

Apple had een belofte gemaakt aan zijn CEO, Tim Cook: voor het eind van het jaar zal Apple Pay geïntroduceerd worden op de Duitse markt. Na dit bericht werd het nogal stil, omdat de Duitse banken een discussie hadden met de Amerikanen over hoe de inkomsten van de onderneming verdeeld zouden worden. Maar deze maand zagen we eindelijk de Duitse lancering van Apple Pay.

In andere landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Kazachstan, kunnen consumenten al sinds een lange tijd betalen met het gebruik van Apple Pay. Duitsland is de viertiende markt in Europa, waar Apple betalingen met een telefoon of via een horloge heeft geïntroduceerd. In Nederland, waar al het grootste deel van betalingen contactloos wordt gedaan, is Apple Pay nog niet officieel gelanceerd, alhoewel het wel mogelijk is om het betaalsysteem te activeren.

Net als in Nederland, hebben Duitse banken hun eigen app ontwikkeld voor contactloze betalingen via de mobiele telefoon, maar in Duitsland is het nooit echt populair geworden. Uit de statistieken, vrijgegeven door de Bundesbank, blijkt dat minder dan één op de tien Duitsers ooit een betaling heeft gedaan met gebruik van een smartphone.

Een land dat houdt van contant geld

Zal de introductie van Apple Pay de Duitse markt veroveren? We moeten het nog zien, daar de Duitsers erg gehecht zijn aan contant geld en de meesten geen iPhone hebben. Nergens in Europa houden winkeliers en consumenten zo veel van contant geld als hier in Duitsland.

Gemakkelijk de helft van alle betalingen worden contant gedaan volgens de statistieken van de Bundesbank. Duitsers zijn nog steeds niet de hyperinflatie van de dertiger jaren vergeten. En om hun “Big Brother” ervaringen onder Oost-Duitsland, geven zij nog steeds de voorkeur aan anonieme betalingen.

Google Pay

Google’s betaal app, Google Pay is afgelopen zomer in Duitsland gelanceerd, daarna is Paypal een paar weken geleden een partnerschap met Google Pay aangegaan. In welke mate de Duitse consumenten deze app gebruiken is nog niet bekend, maar het maken van betalingen vanaf een mobiele telefoon is nog steeds niet gebruikelijk in de grote steden.

Daarbij zijn Android telefoons populairder dan iPhones in Duitsland. Slechts één op de vijf smartphones is een Apple. Apple probeert nu om de voorzichtige Duitse consument voor zich te winnen door het introduceren van extra beveiligingsmaatregelen. Consumenten, die een betaling willen maken met gebruik van een Apple telefoon, moeten ook een klant zijn van één van de deelnemende banken.

De introductie van Apple Pay werd afgelopen zomer bekend gemaakt, maar volgens de Süddeutsche Zeitung, waren de grote Duitse financiële instellingen niet in staat om tot overeenstemming te komen over hoe kosten in rekening konden worden gebracht voor het maken van betalingen met de mobiele telefoon. Deze discussie is nu afgerond, maar het is niet bekend welke conclusie is getrokken.

In het begin van december maakte de Duitse online bank, Fidor, per ongeluk de komst van Apple Pay op de Duitse markt via Twitter bekend. De tweet werd snel verwijderd.

Deutsche Bank was één van de banken, die later een persbericht verstuurde met de boodschap dat “vanaf vandaag” al hun klanten gebruik konden maken van Apple Pay met hun huidige credit en debet cards “zonder maandelijkse kosten”.

Aldi, H&M, Lidl, MediaMarkt, Shell en Zara zijn slechts een paar van de bedrijven die nu Apple Pay aanbieden als manier van betalen. Apple heeft een aantal banken in Duitsland toestemming gegeven om Apple Pay te gebruiken. ING Direct Duitsland zal het niet in gebruik nemen tot 2019. De Nederlandse bank, Bunq, biedt het aan zijn Duitse klanten aan.

Apple maakt gebruik van zogenaamde ‘near field communications’ technologie (NFC). Winkels moeten hun eigen technologie in hun zaak hebben om betalingen te kunnen accepteren via een NFC-chip. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt voor contactloos betalen. Echter dit is iets wat nog nieuw en niet gebruikelijk is in Duitsland.

Togather zorgt er voor dat uw betalingen gemaakt kunnen worden – hoe u die betalingen doet is aan u! Wij zorgen er voor dat u voldoende liquiditeit heeft om uw betalingen te doen, hoe u het ook doet. 

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]