Bevroren in betalingstermijnen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Het Ondernemersbelang.

Factoringmaatschappijen waren tot voor kort de ‘lender of last resort’, maar de technologische ontwikkelingen in factoring hebben deze alternatieve vorm van financiering veel interessanter gemaakt. Factoring is dé vorm om uw onderneming van voldoende werkkapitaal te voorzien, niet met horten en stoten, zoals bij een banklening, maar continu. En dankzij de extra diensten die een aanbieder als Togather er compleet bij levert is factoring nieuwe stijl per saldo ook niet duurder dan de traditionele rekening courant. Het alternatief van weleer is de standaard van nu.

Lange betalingstermijnen vormen voor veel MKB bedrijven een struikelblok in hun groei. De vraag groeit maar het aanbod kan niet volgen omdat het kapitaal ‘vast’ zit in onbetaalde facturen. “De traditionele oplossing is dan naar de bank te stappen en een krediet aan te vragen, maar dan krijg je een horten-en-stoten-aanpak,” zegt Marc van Alphen. “Liquiditeit is de brandstof voor het bedrijf, maar wie leent bij de bank voor werkkapitaal met aflossing kan de tank pas bijvullen als hij die helemaal heeft leeg gereden en de auto een tijdje laten stilstaan. Je wilt als ondernemer echter gas kunnen geven, dus werkkapitaal dat automatisch meegroeit met je orderportefeuille. Dat kan met de factoring nieuwe stijl, of 2.0 , zoals wij die noemen.”

Snellere groei

Marc van Alphen is commercieel directeur van Togather, een hightech financieringsbedrijf gevestigd in Londen en Amsterdam. Via een IT platform krijgen investeerders inzicht in de  portefeuille die dient als basis voor de financiering van een ondernemer.  De technologie achter het platform stelt Togather in staat snel en efficiënt de kredietwaardigheid van een debiteurenportefeuille te beoordelen en te monitoren. De klant krijgt niet alleen direct zijn factuur uitbetaald (de essentie van factoring) maar het risico op wanbetaling is bij Togather ook voor honderd procent verzekerd. Daarin gaat dit financieringsbedrijf al verder dan traditionele factoringmaatschappijen, maar daar houdt het extra voordeel nog niet op. Ook facturen voor buitenlandse klanten kunt u aan Togather verkopen en geen van uw klanten merkt er iets van dát u de factuur heeft doorverkocht. De naam van de factor komt niet in beeld. “Als er betalingsmoeilijkheden ontstaan bij een klant houdt de verkoper zelfs nog de optie de factuur terug te kopen, als hij bang mocht zijn dat de klantrelatie verstoord zou worden. Tenslotte leveren wij er een compleet geavanceerd credit- & cashmanagement bij.”

Onbekendheid

Dat laatste maakt factoring via Togather prijstechnisch concurrerend met het traditionele rekening courant krediet van de bank. Als de bank daarvoor bijvoorbeeld acht procent rekent, komt het percentage van Togather daar niet bovenuit, maar, de bank vraagt daarvoor wel zware zekerheden en levert er geen diensten zoals credit- & cashmanagement bij. Per saldo bent u dus goedkoper uit met factoring. Geen wonder dat het aandeel van de nieuwe stijl van factoring  in de financiering van bedrijven sterk groeit, al zou die groei hoger kunnen en moeten liggen. Dat laatste heeft volgens Marc van Alphen te maken met het oude imago van fenomeen onder de duizenden financieel adviseurs die MKB ondernemers raad geven. “Bij het horen van de term ‘factoring’ staat hen de traditionele vorm van factoring voor ogen en niet het totaalconcept zoals Togather dat biedt.

De dynamiek die factoring de voorbije jaren gekregen heeft -dankzij de nieuwe technologie maar ook dankzij nieuw ondernemerschap  – is vaak onvoldoende beklijfd. Maar accountants en andere adviseurs denken ook vaak nog te traditioneel over financiering. Ze vinden het – terecht – wél heel gewoon dat een ondernemer zijn kapitaal niet langer vast zet in een machine- of wagenpark. Met een maandelijks vast bedrag heeft hij veel meer financiële armslag als ondernemer. Maar ze vinden het nog wel normaal dat diezelfde ondernemer een ander deel van zijn kapitaal vast zet in lange betalingstermijnen voor facturen. Veertig jaar geleden piekerde je er als ondernemer niet over je bedrijfswagen te leasen. Het geld daarvoor legde je op tafel. Nu is het vanzelfsprekend die auto juist niét op je balans te willen. Waarom dan niet hetzelfde willen met het kapitaal van je debiteurenportefeuille? Die vanzelfsprekendheid van leasing moeten we ook zien te bereiken bij factoring, en onze nieuwe stijl van factoring maakt de kans dat te bereiken een stuk groter. Ze wordt de nieuwe standaard voor ondernemers die hun geld beter kunnen investeren in groei en rendement.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Het Ondernemersbelang.

Togather Finance corona crisis
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]