Brexit: Dit betekent het voor jou!

Het is één van de meest besproken onderwerpen in ondernemersland vandaag de dag: Brexit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie op 31 januari 2020 verlaten. De VK en de EU hebben in 2020 een akkoord bereikt over hun nieuwe partnerschap. In het akkoord staan afspraken en regels die vanaf 1 januari 2021 gelden. Voor de Brexit was volledige vrije handel binnen de Europese Unie mogelijk, en waren de handelsafspraken vastgelegd in de Europese wetgeving. Ook kon er vrij gereisd worden binnen de Europese Unie. Maar hoe zit dat met deze onderwerpen in het nieuwe akkoord? En wat betekent dit voor jou als internationaal ondernemer? Togather Finance zet de belangrijkste punten voor je op een rij, because we care about you!

1. Eerste keer

Ga je voor het eerst zakendoen met het Verenigd Koninkrijk? Neem dan vooral goed de tijd om relaties op te bouwen en lees je in over eventuele culturele verschillen die er kunnen zijn. Om dit proces makkelijker te maken kun je werken met een handelsagent of distributeur. Een handelsagent heeft een beschermde positie en heeft deze ook na Brexit behouden. Houd rekening met het feit dat het lastiger zal zijn om mensen te ontmoeten in verband met de huidige corona maatregelen en het inreisverbod van uit het Verenigd Koninkrijk.

2. Exporteren

Exporteer jij producten naar het Verenigd Koninkrijk?  Let dan op onderstaande zaken;

  • Geef jouw producten/goederen aan bij de douane.
  • Zorg ervoor dat de douanepapieren op orde zijn.
  • Daarnaast is het vanbelang dat je een EORI-nummer aangevraagd hebt. Deze kun je gemakkelijk en gratis hier aanvragen.
  •  Ook dien je, als de zending meer dan 6000 euro waard is, jezelf hier te registreren als Geregistreerd Exporteur, ook wel REX-registratie genoemd. Check ook even of de bewijsstukken voor het aanvragen van je exportdocumenten nog geldig zijn.

3. Invoerrechten

Op producten met preferentiële oorsprong geldt een vrijstelling voor het betalen van invoerrechten. Dit zijn producten die op zijn genomen in het huidige handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je bewijs aanleveren in de vorm van een factuurverklaring of ‘importers knowledge’. ‘Importers Knowledge’ betekend dat je een document opstelt waarin je bewijs aanlevert dat jouw producten van preferentiële oorsprong zijn. Dit kan bijvoorbeeld een kostprijscalculatie zijn met de bijbehorende preferentiële leveranciersverklaringen. Houd er wel rekening mee dat goederen die in het Verenigd Koninkrijk een preferentiële status hebben niet zonder invoerrechten doorverkocht kunnen worden aan bijvoorbeeld Spaanse klanten. In Spanje zal deze klant wel invoerrechten moeten betalen over deze goederen.

4. BTW

Wanneer je zakendoet in het Verenigd Koninkrijk moet je je houden aan de btw-wetgeving voor een land buiten de EU. Dit geldt voor zowel de import als de export van goederen en diensten. Noord-Ierland is hier een uitzondering op voor goederen. Noord-Ierland wordt bij de import en export van goederen als EU-land gezien. Dit geldt niet voor diensten.  Als je vaak producten vanuit het Verenigd Koninkrijk importeert, kun je een vergunning artikel 23 aanvragen bij de Belastingdienst. Deze vergunning geeft de btw alvast aan in je btw-aangifte, en scheelt jou dus tijd. Een ander belangrijke tip is om bij het vervoer van de producten Incoterms te gebruiken. Dit is een document waarin heel duidelijk de afspraken besproken staan, zodat beide partijen altijd weten waar ze aan toe zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Bij het exporteren van goederen naar het Verenigd Koninkrijk breng je 0% btw in rekening. Bij export ben je geen Nederlandse btw verschuldigd. Dit moet je wel kunnen bewijzen door bijvoorbeeld een vrachtbrief aan te leveren.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Dit waren volgens ons de belangrijkste zaken die je moet weten over Brexit. Met een aantal zaken kunnen wij jou ook ondersteunen. Zoals zakendoen met debiteuren die niet uit Europa komen, want dit kan lastig zijn. Je krijgt namelijk te maken met tijdsverschil, afstand en langere betalingstermijnen. Voor die betalingstermijnen heeft Togather de internationale factoring oplossing. Niet alleen jouw Europese debiteuren kunnen door Togather worden overgenomen, maar ook debiteuren buiten Europa. Om naast de factoring oplossing jou als internationale ondernemer meer zekerheid te bieden, kan jij op het Togather platform een krediettoets uitvoeren voor (potentiële) debiteuren binnen én buiten Europa. Daardoor weet je altijd of je zakendoet met financieel betrouwbare klant. Hierdoor kan jouw business blijven groeien en word jij ontzorgd in je creditmanagement.

Bekijk verder vooral het Brexit-loket van Rijksoverheid of doe op dezelfde site de Brexit Impact Scan om precies te zien wat voor impact Brexit heeft op jouw bedrijf en sector. Verder vind je hier een overzichtelijke infographic met de grootste veranderingen. Het Togather Finance team hoopt dat je hiermee geholpen bent en wenst je veel zakelijk succes in het Verenigd Koninkrijk!

Brexit
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]