Cash = king

In deze blog kijken we terug naar de tijd dat we nog nadachten over het feit dat het maken van banktransacties makkelijker, veiliger, controleerbaarder en sneller moest kunnen:

In 1967 richtten we daartoe de Bankgirocentrale (BGC) op. Dit was lange tijd het centrale (interbancaire) verwerkingscentrum van o.a. acceptgiro’s en pinbetalingen in Nederland. Overboekingen naar een andere bankrekening bij dezelfde bank ging nog wel redelijk snel, maar in die tijd was het nog zo dat een overboeking van de ene bank naar de andere bank nog resulteerde in een wachttijd van soms enkele dagen (vooral als je een overboeking in het weekeinde deed of als er een feestdag tussen zat).

In 1994 fuseerde de Bankgirocentrale met BeaNet en Eurocard en zo ontstond Interpay. Interpay werd bekend als eigenaar van de PIN, de Chipknip, de verwerkingscentrale van acceptgiro’s en automatische incasso’s in Nederland. 

Door de invoering van de Europese betaalzone (SEPA) was het de verwachting dat dit verstrekkende gevolgen zou hebben voor Interpay. Door nog een fusie is Interpay in 2006 verder gegaan onder de naam Equens. Dit bedrijf is een van de grootste betalingsverwerkers in Europa. In de loop van deze jaren is veel betalingsverkeer al veel sneller gegaan: moesten we vroeger nog wel eens zendingen onder rembours accepteren en dus betalen bij aflevering (kan nu nog hoor), nu kunnen we in winkels contactloos betalen of zelfs met je telefoon (komt geen bankpas meer aan te pas!) en door invoering van iDeal kunnen we bij webshops snel en gemakkelijk betalen.

Om hun risico te beperken willen ondernemers natuurlijk eerst zeker weten dat het geld ontvangen is alvorens de goederen verzonden worden. Implementatie van nieuwe manieren van betalen duurt altijd wel even: al in 2015 is de volgende stap aangekondigd: vanaf mei 2019 kunnen we gebruik maken van ‘Instant Payment’.

Maar wat is nu ‘Instant Payment’ en belangrijker: wat hebben we er aan? Als men een ‘Instant Payment’ genereert wordt het geld binnen enkele seconden overgeschreven op de bankrekening van de ontvanger. Overschrijven kan 24 uur per dag en op 365 dagen in het jaar.

De deelnemende banken zijn ABN-AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, Regio Bank en Knab. Deze banken hebben in nauwe samenwerking met De Nederlandsche Bank en onder regie van Betaalvereniging Nederland een totaal nieuwe infrastructuur ontwikkeld die deze ‘Instant Payment’ ondersteunt. Voor het initiëren van een ‘Instant Payment’ hoef je niets anders te doen dan een ‘normale’ overboeking naar een andere rekening te doen, hiermee wordt de ‘Instant Payment’ gegenereerd. Er zullen geen maximumbedragen gelden bij overboekingen binnen Nederland.

Wil men bedragen naar rekeningen buiten Nederland doen, den geldt er een limiet van € 15.000,- Voor consumenten onderling en de tweedehands markt zullen hier kansen liggen, want je kan vrijwel direct zien of het geld binnen is en dan kan je het product risicoloos meegegeven.

Maar ook voor ondernemers liggen hier ook kansen, want alhoewel er in de winkel gepind kan worden, worden de transacties vaak pas de volgende dag op de rekening bijgeschreven, of zelfs nog later als alle transacties in een bulkbetaling worden overgemaakt.

Dus in het gekste geval zou het zomaar kunnen dat ondernemers vaarwelzeggen tegen het pinapparaat, want als het geld direct wordt overgemaakt via internetbankieren, dan kan de ondernemer vrijwel direct zien dat het geld op zijn rekening staat.

Bij Togather zijn we van mening dat de snelheid van betalen een zeer belangrijk onderdeel is van zakendoen en groei. Ons businessmodel is hierop gebaseerd en wij juichen ‘Instant Payments’ dan ook van harte toe!

Bronnen: RTLZTwinklemagazinebetaalverenigingInternetkassa.

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]