Creatieve manieren om geld op te halen als de Bank “nee” zegt

Kleinere bedrijven kunnen soms moeite hebben met het aantrekken van geld. Uw bank is meestal de goedkoopste manier, maar is over het algemeen de eerste om u af te wijzen. En dan kunnen  ondernemers snel verdwalen in een doolhof van alternatieve financiering en overstanden op hun rekeningen.

Toegang tot financiering is een probleem, dat kleine tot middelgrote bedrijven (MKB) vaak tegenkomen, volgens de Financieringsmonitor die recentelijk door het CBS gepubliceerd is.  Omdat banken hun voorwaarden voor het verstrekken van bankkrediet hebben aangescherpt sinds de kredietcrisis moeten MKB’s vaak opzoek naar alternatieve middelen. 

In een notendop

Kleinere bedrijven moeten vaak hun toevlucht nemen tot andere vormen van financiering, omdat hun bank hen geen krediet wil verlenen.

Ondernemers raken vaak het spoor bijster bij het doorzoeken van de honderden bedrijven die andere vormen van financiering aanbieden.

Nieuwkomers op de markt zijn informele investeerders en crowd funding, alhoewel de laatste vorm maar een klein gedeelte van uw financieringsbehoeften aanbiedt.

Een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf probeert geld aan te trekken via hun vaste bank, terwijl het maar 5% lukt om het te krijgen, zegt Ronald Kleverlaan, Voorzitter van de Stichting MKB Financiering, recentelijk in een artikel in het FD. ‘Er is een gigantische kloof in deze sector. Bedrijven weten hun weg niet te vinden. Zelfs de adviseurs in deze sector hebben niet genoeg kennis over dit.’

Het kiezen uit een paar honderd aanbieders van factoring, leasing en andere vormen van alternatieve financiering is ook niet makkelijk. 10 vooraanstaande financiers, waaronder Spotcap en Funding Circle, hebben afgelopen oktober een stichting opgezet om het kaf van het koren te scheiden. Volgende maand zal de stichting een keurmerk introduceren voor alternatieve geldverstrekkers.

Lenen van de bank is in de regel de goedkoopste manier van geld ophalen, maar sinds 2008 hebben banken gesneden in de financiering voor het MKB. In 2013 hadden 800.000 MKB’s een banklening en vorig jaar is dit aantal met 300.000 afgenomen. Tijdens deze periode is het totale bedrag van alle uitstaande bankleningen aan ondernemers gedaald met €18 miljard.

MKB ondernemers proberen elk jaar tussen de €10 tot €15 miljard aan nieuw kapitaal op te halen en ten minste 10% van dit geld komt van alternatieve financiering. ‘Wij verwachten dat deze trend toeneemt’, volgens Kleverlaan in het artikel in de FD. ‘Bedrijven kijken tegenwoordig al gelijk naar alternatieve manieren van financiering of combineren deze met geld van banken.’ 

Edo Knoll van Capital Union in Rotterdam adviseert, volgens een artikel in het FD, MKB’s met een omzet tot €30 M over alternative financiering. ‘Het zijn meestal mensen die niet met een bank kunnen of  willen werken. Bankregels worden steeds strenger. Zij willen allerlei zekerheden, zoals vastgoed. Als u die niet heeft, moet u iets anders verzinnen.’

Dat kan factoring zijn, waarbij een ander bedrijf een vergoeding neemt voor het voorschieten van verschuldigde bedragen van openstaande facturen, zodat de onderneming niet hoeft te wachten op zijn/haar geld. Een ander alternatief is om rijke particulieren te vinden die actief willen investeren. ‘Dat is een groeiende groep mensen’, zegt Knol in het FD artikel. ‘Zij willen in hun omgeving vertellen dat zij een aardige investering hebben gedaan. Zij willen vaak coachen.’

Fintech-bedrijven zijn duurder maar zij maken zich vaak niet druk over zekerheden, volgens de adviseur. Voor hen is belangrijker dat het geld binnenkomt op hun bankrekening. Een ander snel groeiend concept is crowdfunding, waarbij het grote publiek kan investeren in bedrijven. Een ondernemer kan ook een nieuwe aandeelhouder binnenhalen, zoals een investeringsmaatschappij. Dit is meestal het geval bij een grotere financiering.

Deze nieuwe bronnen van financiering hebben niches in de markt gevonden, omdat banken minder risico nemen, volgens Rob Wolthuis, de secretaris van MKB Nederland. De drie grote banken financierden vroeger praktisch alle Nederlandse MKB’s, maar wijzen nu starters, snelgroeiende en innovatieve bedrijven af. Zelfs reguliere MKB’s worden tegenwoordig vaak afgewezen. ‘Dit blijft mij steeds weer verbazen. De winstgevenheid van deze bedrijven is sterk toegenomen.’

Factoring is een goede manier om de financiering van uw bedrijf te verbeteren. Het is meer dan alleen een zak geld aan een bedrijf geven. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan onze website of bel ons op 020-7703525. Wij praten graag met u over deze nieuwe, zeer effectieve en steeds populairdere vorm van financiering. 

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]