De voordelen van een korte cash conversion cycle

De cash conversion cycle (CCC) is de periode tussen de inkoop van grondstoffen en de betaling van de factuur door de klant. Oftewel: De CCC is een matrix die aangeeft hoeveel tijd een bedrijf nodig heeft om aangekochte en geproduceerde producten (voorraad) om te zetten in cash. Met het verkorten van de cash conversion cycle verhoog jij je rentabiliteit. Maar hoe werkt dat dan?

Werkkapitaal kan gedefinieerd worden als: Voorraad + Debiteuren -/- Crediteuren.

In het algemeen kan gesteld worden dat hoe lager de uitkomst, hoe beter het voor jouw onderneming is. Toch is dat niet helemaal zo. Het gaat om het bereiken van een optimaal punt.

Hoe lager de voorraadpositie is, hoe minder geld er vast zit in de voorraad.  Dat is dus aantrekkelijk. Maar tegelijkertijd is er ook voorraad nodig voor uw productieproces en verkoopproces. Stilstand in de productie of nee-verkopen is funest. Er zal een goed evenwicht moeten worden gevonden.

Dat werkt ook zo bij de debiteuren: hoe lager, hoe beter. Maar klanten rekenen vaak op een “gebruikelijk” betaaltermijn. Krijgen ze die niet, dan loop jij het risico dat jouw klanten elders gaan inkopen. 

De crediteuren leveren “gratis” geld. Maar tegelijkertijd is het ook niet verstandig om crediteuren te zien als oneindige financieringsbron. Maak gebruik van normale krediettermijnen, zodat jij niet afhankelijk wordt van jouw leveranciers.

Bovenstaand wordt ook wel in dagen uitgedrukt. Hoe lang ligt de voorraad gemiddeld in het magazijn? Hoe lang wachten onze klanten om ons te betalen? En hoe lang doen we er zelf over om onze leveranciers te betalen. De voorraadtermijn + de debiteurentermijn – de crediteurentermijn geeft aan hoe lang het werkkapitaal in jouw onderneming “vastzit”. Dat is de cash conversion cycle.

Kort samengevat: De cash conversion cycle is de periode die tussen uw betaling van bijvoorbeeld inkoop of betalen van personeel ligt en het moment dat u uw geld ontvangt voor verkochte goederen of geleverde diensten. Door het naar voren halen van de liquiditeiten kan er meer worden ingekocht of meer personeel worden aangenomen, waardoor de groei dus versneld kan worden. Deze accelerator is de oplossing voor vele bedrijven. 

Hieronder een overzicht van de grote voordelen van deze accelerator:

• Minder werkkapitaal nodig
Hoe korter de cash conversion cycle, des te minder dagen het geld geblokkeerd zit in de activiteit. 

• Hogere rentabiliteit
Als jij de brutomarge vaker kunt realiseren door het versnellen van jouw cyclus, verhoog je de rentabiliteit van jouw onderneming. Zijn we niet allemaal op zoek naar meer rendement?

• Hogere solvabiliteit
Het maximaliseren van je werkkapitaal met de off-balance oplossing verhoogt ook je solvabiliteit. Je vorderingen worden namelijk van de balans gehaald en de crediteuren stand wordt met ditzelfde bedrag verlaagd, waardoor je balans verkort met dito voordelen voor je solvabiliteit.

• Betere inkoopvoorwaarden.
Door een betere cash positie kun je je crediteuren sneller betalen en kun je dus betere inkoopvoorwaarden bedingen.

Het inkorten van je cash conversion cycle heeft dus vele voordelen. Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd hoe Togather jouw bedrijf hierbij kan helpen? Bel Sicco Goede op +31 6 18 52 22 38 of mail naar sicco.goede@togatherfinance.nl

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]