4 do’s and don’ts bij cashmanagement

Goed cashmanagement is van groot belang bij bedrijven. Mocht dit niet op de rit zijn, kunnen er liquiditeitsproblemen ontstaan. Dit wil jij als ondernemer natuurlijk voorkomen. Alleen hóe kan jij jouw cashmanagement goed regelen? Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij vier do’s and don’ts opgesteld rondom cashflow, liquiditeit, debiteurenbeheer en factoring.

1 Krijg inzicht in de cashflow

Cashmanagement valt of staat bij een goed inzicht in de cashflow van het bedrijf. Hieronder vallen drie grote kasstromen, namelijk operationeel, investeringen en financiering. Breng dit per maand in kaart, zodat je kan beoordelen of je voldoende financiële ruimte hebt om aan de betalingsverplichtingen te voldoen, om winst te maken en eventueel om te investeren of innoveren. Helaas komt het vaak voor dat bedrijven hun cashflow pas aandacht geven zodra er een tekort is. Inzicht in de toekomst is dus belangrijk. Bekijk daarom ook de volgende ‘must do’: een liquiditeitsplanning.

2 Maak een liquiditeitsplanning

Deze ‘must do’ is niet te missen bij een goed cashmanagement; een liquiditeitsplanning. In de toekomst kijken van de cashflow is van belang om te kunnen groeien en ontwikkelen. Weet welke uitgaven eraan komen en anticipeer hierop. Sluiten de inkomsten aan op de uitgaven? Welke groei moet er gemaakt worden? Breng alles in kaart. Je zult merken dat er verschillende scenario’s mogelijk zijn, maak daarom een conservatieve en optimistische liquiditeitsplanning. Pas deze twee scenario’s frequent aan, bijvoorbeeld iedere twee weken.

3 Zorg voor een goed debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer moet je niet laten verstoffen. Bij een goed cashmanagement hoort namelijk een goed debiteurenbeheer. Waarom? Je moet jouw klanten goed kennen om zaken te kunnen blijven doen. Bij het beheer van jouw debiteuren gaat het niet alleen om het versturen van de factuur, maar ook om de kredietwaardigheid van de desbetreffende debiteur. Weet jij of jouw debiteuren wel kredietwaardig zijn? Door middel van een doorlopende kredietcheck kan jij dit belangrijke onderdeel toevoegen aan het debiteurenbeheer.

De vierde komt er binnenkort aan. Houd onze LinkedIn pagina in de gaten voor de updates.

Cashmanagement 3 van 4
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]