Geruchtmakende Faillissementen (sommige namen zijn we misschien al vergeten)

Vanaf 2013 zijn er regelmatig grote gevestigde bedrijven failliet gegaan. Hieronder een opsomming van bedrijven die uit ons straatbeeld zijn verdwenen. 

In 2013 ging Oad failliet (gelukkig konden onderdelen worden overgenomen). In 2014 volgde het faillissement van juwelier Siebel, de Free Record Shop, Halfords en Mexx. Siebel en Mexx zijn overgenomen, de Free Record Shop is alleen nog te vinden als ‘shop in shop’ concept en franchisenemers van Halfords hebben 52 winkels weten te redden van de ondergang.

Schoenenreus (uit het straatbeeld verdwenen), Miss Etam (doorstart voor ongeveer de helft van het aantal vestigingen) en V&D volgden in 2015. Met name het faillissement van de 62 V&D-warenhuizen en de 250 La Place vestigingen kwam als een schok. Slechte eindejaars verkoopresultaten van V&D en de enorme huurlasten van de winkelpanden werden het merk noodlottig. Retailondernemer Roland Kahn (ja de oprichter van Cool-Cat; zie onder) heeft nog geprobeerd V&D te redden, maar het bleef bij het kopen van de intellectuele eigendomsrechten van V&D.Tot op de dag van vandaag is er met de plannen om iets met de merknaam V&D te doen nog niets gebeurt. Delen van La Place zijn overgenomen door Jumbo.

In 2016 is het de beurt aan kledingmerk McGregor (gaat verder onder een nieuwe naam); elektronicaconcern Scheer & Foppen (geen overname partijen); slijterij Mitra (145 franchises worden overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken en de ondernemers met een Mitra Winkel) en als laatste in het rijtje MS Mode (maakt een doorstart met minder vestigingen). 

2017 was een relatief rustig jaar: faillissement van The Phone House en kledingzaak Witteveen. 

Kledingmerk Supertrash en de Kijkshop zijn in 2018 het haasje. Het lukte Olcay Gulsen (ceo van Supertrash) niet het tij te keren voor haar merk. Zij trad terug als ceo om zich te concentreren op haar televisiewerk. Een groep investeerders is voornemens ‘een zo groot mogelijk deel van de activiteiten’ over te nemen. Voor de Kijkshop is het ‘einde verhaal’.

De schokkende faillissements trend wordt ook eind februari 2019 voortgezet.

Intertoys bijt de spits af. Het bedrijf redt het niet door enorme concurrentie in de speelgoedbranche en de slechte online verkopen. Gelukkig kan er voor een deel van de winkels een doorstart plaatsvinden. 

Daarna is het in maart de beurt aan de schoenenwinkels van Fred de la Bretoniere (het moederbedrijf helpt de keten aan een doorstart); de kledingwinkels van CoolCat (winkels blijven voorlopig open tot de Pasen; doorstart wordt onderzocht); modewinkels Miller & Monroe; Op=Op Voordeelshop (gaat ten onder aan de ontwikkelkosten van hun groei en de slechte malaise in de Retail branche); Sissy Boy (overname door familiebedrijf Temeer Groep).

In april bereikt ons het nieuws dat er door het faillissement van Roto Smeets (hogere papierprijzen tegenover een scherp dalend drukvolume) een kans bestaat dat de tijdschriften Donald Duck, Libelle en Elsevier misschien niet zullen verschijnen (er is door uitgever Sonoma gegarandeerd dat deze bladen gewoon zullen blijven verschijnen).

Ondanks de groei van het aantal nieuwe bedrijven in 2018; is het de verwachting dat er meer bedrijven failliet zullen gaan dan dat in de vorige jaren het geval was.

Waar ligt het nu aan dat zoveel gerenommeerde namen een faillissement moeten aanvragen?

Hier zijn een groot aantal mogelijke oorzaken voor te noemen. Natuurlijk is er de impact van de financiële crisis: mensen hadden minder te besteden. En voor datgene dat men te besteden heeft zoekt men naar koopjes. 

Winkelketens zoals Kruidvat en Action eisen een significant deel van de Retailbranche op. Ook de invloed van internet en het zoeken naar (online) koopjes heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen. Kijk maar hoeveel moeite de bezorgdiensten hebben om het nog immer groeiende aantal pakjes van online bestellingen (op tijd) te bezorgen.

Voor kleding hebben de relatief warme winters voor problemen gezorgd: de wintercollectie wordt al vroeg in het jaar gekocht en bij het ontbreken van een echt koude winter wordt de wintercollectie dus niet verkocht. 

Ook (te) hoge huurverplichtingen leidend tot achterstallige huurbetalingen zijn orde van de dag.

Ook de betalingsachterstanden van de genoemde bedrijven speelden een grote rol. Dit geeft het enorme belang aan van het tijdig betalen van je verplichtingen, maar nog belangrijker: het binnenhalen van je eigen openstaande vorderingen.

Hoe je het wendt of keert, bij Togather zeggen we: als je met ons zaken doet ben je verzekerd van je geld!

Bronvermelding: Nu.nl,  De Ondernemer,  Accountant.nl

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]