Is het lucratief om je bedrijf nu te verkopen? En hoe wordt dat gefinancierd?

Op basis van meer dan 2000 overnames die in de afgelopen 3 jaar zijn gedaan (met een totale waarde van 500 miljoen euro) heeft het adviesbedrijf EY in een recente studie voor het Financiële Dagblad aangetoond dat ondernemers graag willen profiteren van de huidige hoge overnameprijzen. Ondernemers worden door hoge prijzen overgehaald hun bedrijf te verkopen, ondanks dat ze dat eigenlijk helemaal niet van plan waren.

Deze trend is toch ook opmerkelijk te noemen: er staan nl minder bedrijven te koop; maar het aantal transacties daalt niet. Bedrijven uit de sectoren media, technologie en telecom zijn momenteel het meest in trek. Doordat veel bedrijven te maken hebben met de hoge snelheid van technologische veranderingen en de problemen die er zijn om deze technische kennis zelf aan te trekken, kiest men er steeds vaker voor om een bedrijf over te nemen die deze kennis al in huis heeft.

Opvallend is dat het aantal aankopen door buitenlandse bedrijven (voornamelijk private equity bedrijven die ook in Nederland actief zijn) in het afgelopen jaar gestegen is van bijna 75 naar iets meer dan 100.

Omdat de economie weer behoorlijk aantrekt, denken meer ondernemers eraan of nu niet de tijd is gekomen om hun bedrijf te verkopen. Deze groep ondernemers is veelal wat ouder en die hebben geen opvolgers om hun bedrijf over te nemen of voort te zetten.

Als ondernemer moet je je echter nooit laten leiden tot alleen geld verdienen met de verkoop van je bedrijf.  Verlies ook zeker niet de volgende belangrijke zaken uit het oog:
– De impact van de verkoop op je personeel (worden die misschien ontslagen?) en de impact op de lokale economie (wordt je vestiging misschien gesloten?).
– Kan ik potentiële claims verwachten? (Of heb ik goede garanties en vrijwaringen bedongen).
– En wat ga ik eigenlijk zelf doen na de verkoop? Rentenieren, een sabbatical nemen of een nieuw bedrijf starten (kan dit wel of is er een concurrentiebeding van toepassing dat er een x-aantal jaren niet in deze branche gewerkt mag worden?)

Het kan voor ondernemers dus erg interessant zijn hun bedrijf te verkopen omdat er momenteel hoge prijzen worden betaald voor bedrijven met een stabiele en voorspelbare kasstroom. Maar voor ondernemers die bedrijven willen overnemen biedt dit dus ook kansen!

Togather helpt om naar financieringsoplossingen te zoeken, ondanks dat het in deze markt niet voor de hand liggend is om dan naar factoring en/of securitisatie te kijken. Toch hebben wij enkele ondernemers al eerder geholpen met het vrijmaken van cash: Dit gebeurt vooral door na de aankoop van het bedrijf de portefeuille van het overgenomen bedrijf aan Togather te verkopen, waardoor een (groot) deel van de financiering de aankoopsom dekt. Wij kopen ook de reeds uitstaande vorderingen die nog niet vervallen zijn, waardoor er ineens een flinke som vorderingen liquide kan worden gemaakt.

Bronnen: FD en Business Insider

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]