Hoe voorkom je dat je de BTW-afdracht elk kwartaal moet vóórfinancieren? (3 tips!)

Voor elke ondernemer in het MKB is het aan het eind van elk kwartaal weer de hoogste tijd om de BTW-kwartaalaangifte op orde te brengen. Want, uiterlijk voor het einde van de vólgende maand moet je de BTW afdragen aan de fiscus.

Praktisch altijd gaat het goed (zo ingewikkeld is het ook allemaal niet), maar zelfs bij de bedrijven en organisaties waarbij dit terugkerend kwartaalproces foutloos verloopt, zijn er interessante verbeterpuntjes te benoemen. Daarover hebben we het graag met jou in dit blog.

Werkkapitaal

En dan hebben we het specifiek over de beschikbaarheid van het eigen werkkapitaal in die periode. Of scherper geformuleerd: de ONbeschikbaarheid van het benodigde werkkapitaal. Want… niet alle debiteuren betalen facturen binnen de afgesproken termijn. Het zal menig ondernemer (helaas) bekend in de oren klinken. In deze coronapandemie lopen sowieso de gemiddelde betaaltermijnen iets op. We snappen dat veel ondernemers daar soms wat nerveus van worden.

Veel ondernemers factureren bovendien op de laatste dag van het kwartaal (bijvoorbeeld 31 maart) en dan is het maar te hopen dat de betreffende debiteur de factuur binnen (de afgesproken) 30 dagen aan jou overmaakt. Dus, vóór 30 april, dat in dit specifieke geval (!) tevens de datum is waarop de fiscus jouw BTW-afdracht binnen wil hebben.

Feitelijk ontstaat daar dus een financieel probleem als de klant niet binnen de gestelde betaaltermijn met je afrekent, want op dát moment (30 april), ben jij dus de BTW-betaling aan de fiscus aan het vóórfinancieren.

Overigens mag je in Nederland uitstel voor je BTW-afdracht aanvragen bij de Belastingdienst. Maar vergeet niet: uitstel is nooit afstel. Laat de bedragen nooit te ver oplopen! Je brengt jezelf alleen maar in problemen.

The Next Step

Dit alles is dus van grote invloed op het voor jou beschikbare werkkapitaal. Zeker als je een ondernemer bent met groei-ambities. Dus, ondernemers die de aan hen gedane betalingen niet louter beschouwen als een beloning voor de geleverde diensten maar zien als een middel om te groeien. Om The Next Step te maken.

Welke ambitieuze ondernemer wil dat niet?

Het is dus de hoogste tijd om de logica van jouw eigen cashmanagement goed onder de loep te nemen.

3 tips

We hebben 3 tips waarbij meteen een spoiler alert; wij vinden de derde tip in het onderstaande lijstje de meest interessante vanwege de directe groeizekerheid.

Tip 1

Indien mogelijk… probeer (veel) eerder dan de laatste datum van het kwartaal te factureren. Je  rekt daarmee de termijn op tot aan het moment dat jijzelf de BTW-afdracht over die facturen moet doen. Dat laat onverlet dat de debiteur natuurlijk binnen de gestelde termijn moet betalen maar we hadden al eerder – ook in dit blog – geconcludeerd, dat dit helaas niet altijd het geval is.

Tip 2

Als het niet lukt om de facturering naar voren te halen, dan kun je altijd overwegen om te factureren op de eerste dag van de (volgende) maand, dus ook op de eerste dag van elk kwartaal. Jouw BTW-verplichting voor specifiek die facturen schuift daardoor 3 maanden op, namelijk tot het einde van het volgende kwartaal. Overigens tekenen we hierbij aan dat dit alles natuurlijk wel moet passen binnen de juridische kaders. Vanzelfsprekend is dit ook iets wat van te voren schriftelijk met de klant moet zijn vastgelegd. Maar, het is wel toegestaan!

Tip 3 (dit is eigenlijk de beste tip)

Je kunt ook besluiten om de door jou uitgestuurde facturen direct te laten betalen door Togather Finance. Zo heb je meteen het benodigde werkkapitaal voor verdere groei op je rekening staan.  Je hoeft de BTW dan nooit vóór te financieren. Bij Togather Finance heb je bovendien door middel van een overzichtelijk dashboard meteen een koppeling met excellent debiteurenbeheer, leerzame managementrapportages en slimme notificaties én alerts. Kortom, we hebben het over een all-in-one oplossing voor de uitdagingen ten aanzien van het werkkapitaal.

Het resultaat?

Snellere groei! 
We nodigen je van harte uit om een vrijblijvende proefperiode bij ons aan te vragen zodat je kunt kennismaken met Togather Finance. We weten zeker dat je meteen het gemak en de toegevoegde waarde van ons cashmanagementplatform ervaart. En wie weet… word je daarna ook enthousiast over onze financieringsoplossingen ten behoeve van jouw werkkapitaal!

Ook als je andere vragen hebt, dan kun je vanzelfsprekend eenvoudig contact opnemen. We kijken er naar uit om je te inspireren met betrekking tot jouw bedrijfsgroei!

kwartaalafsluiting
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
[15]
[15]
[vgoAlias]
[vgoAlias]
[id^="_form"]
[id^="_form"]
[id$="_submit"]
[id$="_submit"]
[^;]
[^;]
['on' + event]
['on' + event]
[?&]
[?&]
[^&#]
[^&#]
[(d+)]
[(d+)]
[i]
[i]
[results[1]]
[results[1]]
[elem.name]
[elem.name]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-'&=]
[+_a-z0-9-']
[+_a-z0-9-']
[a-z0-9-]
[a-z0-9-]
[a-z]
[a-z]
[el.name]
[el.name]